maanantai 28. joulukuuta 2015

Testissä Arden Grange -kissanruoka

Tämä on yhteistyöpostaus Faunattaren kanssa.Saimme testattavaksi pienet pussit Arden Grange-merkkistä kissojen kuivaruokaa. Valitsin testattavaksi Adult Chicken ja Adult Light -versiot. Keskenään ne eivät sisällysluettelon puolesta ihan hirveästi poikenneet, suurin ero taitaa sisällysluettelon perusteella olla se että Adultissa on kananrasvaa, jota on taas Lightissa hyvin vähän. Lieneekin siis arvattavaa, että suurin ero ravintosisällöstä löytyykin pussinkyljen mukaan juuri siitä rasvan määrästä - Adultissa on rasvaa 19% ja Lightissa 11%. Lightin rasvamäärä kuulostaakin siis todella pieneltä!

Esimerkiksi Adult Chicken -version sisältö näytti tältä pussin kyljessä:

Koostumus:
Tuore kana (26 %), peruna (26 %), kananlihajauhe (25 %), hernetärkkelys, kananrasva, kananmunajauhe, hydrolysoitu kananvalkuainen, lohiöljy, kuivahiiva, kuivamallas, hernekuitu, hivenaineita, prebiootti FOS ja prebiootti MOS, karpalojauhe, glukosamiini, MSM, kondroitiini ja nukleotidit.

LIsätyt hivenaineet (per kg):
Rautasulfaatti 256 mg, Sinkkisulfaatti 222 mg, Sinkkikelaatti 266 mg, Kuparisulfaatti 40 mg, Kuparikelaatti 50 mg, Mangaanisulfaatti 93 mg, Kalsium 2.3 mg, seleenirikastettu hiiva 70 mg, antioksidatit (rosmariini ja tokoferoliuute).

Ravintoaineanalyysi:
Raakaproteiini 31 %, raakarasva 19 %, kosteus 8 %, raakatuhka 6 %, raakakuitu 2.1 %, kalsium 1.1 %, fosfori 0.85 %, kuparisulfaatti 18mg/kg, omega-6 3.98 %, omega-3 0.6 %, A-vitamiini 20000 IU/kg, D3-vitamiini 1200 IU/kg, E-vitamiini 135 IU/kg, tauriini 0.23 %

Ja tältä kupissa:

Ei siis sisällöltään mitään "hurraa"-huutoja aiheuttavaa, muttei juuri moitittavakaan kissan kuivaruokien mittakaavalla.

Ellan ollessa lomailemassa muualla, testailimme ruokaa meidän kolmikolla josta jokaisella on hieman erilaiset tarpeet ruuan suhteen. Aliahan on vielä pentu, mutta pieni määrä "laittiruokaa" ei sen maailmaa onneksi kaada. Ruska taas on leikkaamaton (ja täten energiantarpeeltaan suuri) ja Onni nyt penturuokaa viime kuukausina napaansa välillä mutustelleena hieman pulleahko kastraatti (joka tosin varmasti pääsee parempiin mittoihin hyvin nopeasti Alian lähdön jälkeen). Auta armias, kun on muuten vaikea miettiä kaikille sopivaa ruokintaa, kun on tällä hetkellä yksi kasvava pentu, yksi leikkaamaton, yksi dieetillä oleva kastraatti ja yksi kastraatti jonka paino pysyy pääasiassa hyvissä mitoissa (ellei sille syötä penturuokaa, heh). Onneksi kohta on vain nuo aikuiset, niin ei enää pennun tarpeita tarvitse miettiä.


No, miten ruuat meidän kolmikolle maistuivat? Ihan hyvin, kiitos. En tosin omista (nykyään, on noilla nirsompiakin kausia ollut) nirsoja kissoja. Aluksi näytti että dieettiversio maistui paremmin, mutta loppujenlopuksi ero ei ainakaan suuri ollut. Ulkoasultaan ruuat näyttivät suhteellisen samalta, ruoka haisi aika neutraalille ihmisen nenään (tai siis, niin neutraalille kun kissanruoka voi haista). Sinällään hauska asia oli Light-version raksun sydämenmuoto.

Vaikka kukaan tuskin erityisen  tarkasti katselee pussinkylkien ruokintasuosituksia (tuppaavat heittämään kyllä niin usein melkoisesti vikaan), niin tällä kertaa aikuisten kissojen pussia katsellessa minua ei niinkään ihmetyttänyt ruokaohjeistuksen suuruus, vaan se, että kissan paino -kohta loppui kuuden kilon kohdalle ja alkoi kilosta. Aikuisena kilon painoisia kissoja kun on todella pieni vähemmistö kun taas seitsemänkiloinen kotikissa ei ole mikään suuri harvinaisuus, puhumattakaan roduista joissa esim uros painaa keskimäärin sen yli 6 kiloa (maine coon, ragdoll, norjalainen metsäkissa, brittiläinen, siperiankissa,...). Sen lisäksi ihmettelen, miksei kissanruuissakin voitaisi ilmoittaa ruokien energiapitoisuutta? Tykkäisin siitä tiedosta, jotta voisin oikeasti optimoida sen, paljonko teollista ruokaa kissani miltäkin merkiltä tarvitsisivat.


Lopputulos: perusmaistuva ruoka, joka sisällöltäänkin sellaista eläinkauppojen "peruskauraa." Aina on kuitenkin kiva nähdä että uusiakin ruokia tulee tännekin markkinoille (toivottavasti se kielii siitä että ihmiset ovat heräämässä siihen että kissalle yritettäisiin hankkia syötäväksi edes jotain vähän laadukkaampaa kuin Whiskas?). Ruokaa on saatavilla Faunattaresta kolmessa eri pakkauskoossa (400g, 2kg ja 4kg) ja viittä eri vaihtoehtoa (Kitten, Adult Chicken, Adult Salmon, Sensitive ja Light). Hinta ei ole päätähuimaava, mutta samaan hintaan löytyy vaihtoehtoja kyllä paljonkin, eli hintaluokassaan ei mikään erityisen loistokas esimerkki.

Ei siis aiheuttanut meissä sen kummempaa ihastusta tai vihastusta, mutta tuskin on sellainen ruoka, jota tullaan missään vaiheessa syöttämään kun tässä hinta- ja laatuluokassa löytyy valinnanvaraa jo ennestäänkin.

1 kommentti :