keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Kissakulut 2015

Tässä se nyt on, kissakulut 2015 -postaus! Päätin siis jo vuoden 2015 ensimmäisinä päivinä, että tänä vuonna listaan kaikki kissoihin menneet rahat ylös. Samalla päätin, että kuluraportti vuodesta julkaistaankin vuoden viimeisten päivien aikana myös täällä blogissa.

Projektin pointtina oli tehdä ensisijaisesti itseäni varten hieman silmiä avaava katsaus siihen, mihin kulutan kissojeni kohdalla rahaa ja kuinka paljon, sekä siihen paljonko kissanpito loppujen lopuksi maksaa. Myönnän olevani myös välillä varsin huoleton rahankäyttäjä, etenkin mitä tulee kissajuttuihin, joten kasvamisen paikka myös tässä.

Kuluja tilastoidessani kokosin itselleni Excel Onlineen taulukkoa, johon merkitsin ostoksista ja kuluista kuukauden, päivämäärän, ostopaikan, kissan (liittykö kulu tiettyyn kissaan vai kaikkiin?), kulun tyypin (ruoka, hiekka, näyttelymaksu, eläinlääkäri, bensamaksu yms) sekä tuotteen nimen, hinnan ja mahdollisen lisätiedon. Ruskan pentujen kulut eivät pääasiallisesti tähän laskelmaan sisälly, sillä niistä vastasi kasvattaja.

Välikatsauksen aiheeseen julkaisin jo heinäkuussa kun oli kulunut puoli vuotta.Tammikuu 102,48e

Helmikuu 62,85e
Maaliskuu 181,84e
Huhtikuu 198,79e
Toukokuu 164,23e
Kesäkuu 287,49e
Heinäkuu 30,6e
Elokuu 187,95e
Syyskuu 27e
Lokakuu 329,78e
Marraskuu 261,85e
Joulukuu 34e

Yhteissummaksi tuli siis 1868,86 euroa. Se on paljon rahaa, täytyy myöntää. Oikeastaan hirvittää ajatella, että 3-4 kissan elättämiseen on mennyt vuodessa saman verran kuin monella kahteen isoon koiraan, mitä olen uteliaana koirablogien kululistauksia vilkuillut. Kissako halpa lemmikki? Ei ainakaan meillä.

Kulut jaettuna kolmelle kissalle tulisi summaksi n. 52e/kissa/kk. Todellisuudessahan asia ei ihan niin mennyt - osaan kissoista meillä kulutettiin enemmän rahaa kuin toisiin. Sitä havainnollistanee seuraava graafi:Kohtaan "Kaikki" kuuluvat siis kulut jotka voi melkein tasapuolisesti jakaa kaikkien kesken. "Yleinen"-kohtaan kuuluu taas asioita, joiden "syypää" on vaikeammin löydettävissä. Kun laskettiin näiden kahden summa ja jaettiin se kolmella, sekä lisättiin tulokseen kunkin kissan "omat" kulut, saatiin kissakohtaisiksi kuluiksi noin
Ella 71e/kk
Ruska 47e/kk
Onni 38e/kk

Tämä selittyy luonnollisesti sillä, että Ella on kissoista se, joka on käynyt vuoden aikana reilusti eniten näyttelyissä. Ilman näyttelyihin liittyviä kuluja Ellan kohdalla summa olisi ollut 49e/kk. Ruskan kuluja taas nosti tiineysaika, vaikka suurin osa pentukuluista kuuluikin kasvattajan vastuulle.

Miten kulut sitten jakautuivat eri asioiden kesken?
Ruokinta 294,74e
Aktivointi ja lelut 32,39e
Eläinlääkäri 385e
Näyttelyt 287e
Tarvikkeet 510,5e
Kissanhiekka 130,48e
Herkut 15,76e
Muu 212,99e

Odotetusti siis erilaiset hyödylliset tai turhat hankinnat tulivat kalliiksi. Vuoden mittaan olen hankkinut vaikka millaisia uusia tarvikkeita, kissaseinän rakentamisesta kissanjuoksupyörään ja Ellan näyttelypetiin, pentupesän mittatilatusta pehmustetyynystä parvekekiipeilypuuhun. Luokkaan "Muu" sisältyy taas kaikkea synnytystarvikkeista ripulilääkkeeseen ja eri kissayhdistysten jäsenyyteen.

Eläinlääkäriinkin kulutimme vuoden aikana suuren summan rahaa, vaikkei kissat juuri sairastelleetkaan. Kuitenkin kaikkien kolmen rokotukset ja Onnin hammaskivenpuhdistus, sekä Ellan "nauhansyöntiepisodi" köyhdyttivät lompakkoa kummasti. Eikä ensi vuosi näytä eläinlääkärikulujen kohdalta juuri valoisammalta edes "perustoimenpiteiden" kohdalta, sillä Ella käy rokotuksilla ja hammaskivenpoistossa, Onnille on luvassa isompaakin hammasremppaa ja Ruskalla alkaa kohta tulla sterilointi ajankohtaiseksi. Jo näihin uhkaa mennä jopa 800-900 euroa...

Näyttelyt ovat myös aina suuri kuluerä. Ensi vuonna niihin uhkaa mennä myös reilusti rahaa, kun on tiedossa niin ulkomaannäyttelyitä kuin reippaampaa näyttelyissäkäyntiä muutenkin. Toki tämä on se puoli, josta ensiksi karsitaan jos tuntuu että jostain pitää kissojen kohdalla säästää.

Ruokinta. Noh, siinä on päästy aika halvalla tänä vuonna. Toki Ruska söi kasvattajan hankkimia penturuokia yms tiineyden loppuvaiheilla ja imetyksen aikana, ja niitä oli jonkin verran myös jäljellä vielä Aliaakin varten syksyksi. Aliaa mukaan laskematta ruokakulut olivat tänä vuonna noin 8,2e/kissa/kuukausi, ja jossain siinä 5-10e/kissa/kk pyritäänkin pysymään jatkossakin. Tosin alkuvuonna oli vielä ruokia edellisvuodesta jäljelläkin. Ensi vuodelle saadaankin varmaan tarkempi ruokalaskelma sillä kissojen ruokavarastot kaipaavat kovasti täytettä ensi vuotta varten.

Samoin hiekka - sitäkin oli jäljellä alkuvuodesta. 150 eurolla kyllä pystytään näköjään selviämään helposti koko vuosi kolmen kissan kanssa.

Missä tullaan olemaan tarkempia ensi vuonna? No niissä turhissa tarvikehankinnoissa. Aiotaanko pitää kuluista kirjaa ensi vuonnakin? Tottakai! Sen verran mielenkiintoista tämä on ollut, ja koen sen, paljonko kissoihin meillä menee rahaa, ihan tarpeelliseksi tiedoksi.

Voidaankin vaikka asettaa ensi vuodelle "leikkimielinen" budjetti.
Ruokinta 400e
Aktivointi ja lelut 10e
Eläinlääkäri 800e
Näyttelyt 400e
Tarvikkeet 100e
Kissanhiekka 150e
Herkut 20e
Muu 100e

Tällä pääästäisiin suurinpiirtein samaan, hieman suurempaan kokonaissummaan kuin tänäkin vuonna. Toki kovasti toivotaan että ainakin eläinlääkärissä päästäisiin halvemmalla kuin mitä nyt karkeasti pystyn arvioimaan, se pudottaisi summaa jo mukavasti. Vuoden päästä katsellaan, kuinka hyvin pysyttiin "budjetissa". Budjetti ei siis ole mikään tarkasti noudatettava, vaan edustaa sitä minkä raamien sisällä toivoisin kulujen pysyvän ensi vuonna, tämän vuoden kulujen perusteella tarkasteltuna.

Nyt meitä sitten kiinnostaisi:
Oletteko te laskeneet paljonko kissoihinne/lemmikeihinne kuluu rahaa vuodessa? Paljonko?
Herättikö meidän laskelmat mitään ajatuksia, kysymyksiä?


Tasapuolisesti kaikille hyvää uutta vuotta 2016!14 kommenttia :

 1. Mielenkiintoisia laskelmia. Olen miettinyt itse kissakulujen laskemista tosi monesti, koska se kiinnostaisi, mutta enpä ole jaksanut ryhtyä toimeen - "suutarin lapsella ei ole kenkiä" sopii tähänkin, kun päivät käsittelee kuitteja ja laskuja niin ei jää enää kotona intoa :D -emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, tuo on varmaan totta. :D Eipä toisaalta kissoihin tule ihan niin jatkuvalla syötöllä rahaa käytettyä, että tarvitsisi jatkuvasti kuluja kirjailla. Itse teen niin että merkkailen kuluja kännykkään sitä mukaa kun tulee, ja siirrän ne koneelle kun kerkiän. :)

   Poista
 2. Olipas mielenkiintoista luettavaa. Täytyykin toteuttaa tälläinen itsekkin. Ollaan laskettu noin karkeasti, että tänä vuonna rahaa on kulunu n. 5000-6000€ kahteen kissaan. Iso osa kului Jacksonin sairasteluun (n.2000€), ja sitten on tullutkin ostettua aika paljon (tai no tosi paljon) kaikkea turhaa. Plus ollaan uusittu raapimispuut ja kantokopat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairastelu kyllä nostaa herkästi kulut taivaisiin. :/ Meilläkin tosiaan uusittiin 130e edestä kantokoppaa ja rakennettiin vuoden aikana kissaseinää ja ties mitä, siitä kertyi aika paljon kuluja. Toisaalta eivät ole jatkuvia kuluja, niin voi ensi vuonna ostella vähän vähemmän. ;)

   Poista
 3. Mä olen seurannut meidän ruokakuluja muutamaan otteeseen, ne on noin 90 senttiä päivässä per kissa. Muuhun en sitten olekaan uskaltaunut, vaikka ehkä pitäisi..
  Tämä oli mielenkiintoinen juttu,kiitos siitä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä taitaakin olla siis ruokakulut meitä suuremmat - itse yllätyin siitä kuinka halvalla päästiinkin ruuissa tänä vuonna! On tämä kulujen laskeminen kyllä toisaalta aika järkyttävää seurattavaa mutta toisaalta itselle myös silmiä avaavaa. :D

   Poista
 4. En ole laskenut kuluja. Mutta päättyneestä vuodesta veikkaan, että aika suuri kuluerä (suurin?) olivat näyttelyt, sillä kävin kahden kissan kanssa Malmössa maailmannäyttelyssä. Eikä se ollut ihan halpa reissu. Muutoinkin olen ahkera näyttelyissäkävijä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttelyt on kyllä iso kuluerä! Meilläkin, etenkin ensi vuonna tulee kuluja reippaasti tätä vuotta enemmän. Toisaalta mukavia muistoja ja paikkoja tutustua toisiin kissaihmisiin. ;)

   Poista
 5. Herranjestas! Mä en ole laskenut meidän kuluja enkä kyllä taida uskaltaakaan. Meillä ei tule näyttelykuluja mutta muuten varmaan kulut ovat olleet aika lailla samaa luokkaa kuin teilläkin, kun on tullut ostettua nyt kaikenlaista ja Tomu syö valtavasti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä toisaalta hirvittää itseäkin seurailla näitä kuluja - mutta toisaalta sitä sitten näkee ne "ongelmakohdat" ja tietää mistä pystyy karsimaan (niin varmaan). :D

   Poista
 6. Ei olla tahty laskelmia. Ihastellen luen tätä, ja Pikkupedoilta löytyi myös laskelmia ruokakuluista. Taidan aloittaa laskelmat tästä päivästä, tai eilisestä alkaen. Vielä on helppoa, en ole käynyt kaupoilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin tuli vasta tänään ensimmäiset vuoden 2016 kulut, kun tilailin kissanhiekkoja. :D

   Poista
 7. Olet ollut tosi perusteellinen, vau! Oli mielenkiintoista lukea ja tästä inspiroituneena laskin huvikseni/kauhukseni paljon meillä meni ruokinnan lisäksi muihinkin kisujuttuihin rahaa ja joo, olisi hyvin voinut jättää laskematta... :D Kaikkineen vuosimenoja oli yhteensä enemmän kuin teillä, ilman näyttelyitä vieläpä... En tajua mihin se raha menee esimerkiksi niiden ruokakulujen kanssa kun laskin, ettei esim. Haiku syö kuussa kuin vähän yli 20 €'llä ilman lisäravinteita otettuna lukuun. Silti viime vuoden kulujen keskiarvo oli yli 40 €/kissa. :D Tosi mielenkiintoista seurata meidän menoja tänä vuonna, ajattelin jopa jättää kuitit talteen niin saa palata ihmettelemään, jos tulee kallis kuukausi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä jännä. Toisaalta mulla onkin aika pieniruokaisia kissoja, Ellan ruokintaan menee varmasti paljon keskiarvoa vähemmän ja Onnikaan ei älyttömän suuriruokainen ole. Voin kuvitella mitä olisi omistaa vaikka maine coon tai sfinksi, joka tarvitsee jo reilusti enemmän ravintoa... :D

   Poista