torstai 17. joulukuuta 2015

Ikävä vaiva nimeltä idiopaattinen kystiitti

Vuosi sitten Onnilla ilmeni yllätäen pissavaivoja, joiden takia lähdettiin kiireenvilkkaa eläinlääkäripäivystykseen kollin oloa helpottamaan. Silloin diagnoosiksi saimme joko bakteeriperäisen virtsatietulehduksen tai, mikä on kissoilla valitettavankin yleistä, idiopaattisen kystiitin. Idiopaattisen kystiitin varalta saimme jatkoakin varten kipulääkkeitä annettavaksi tarvittaessa.


Vuosi kului, eikä oireilu uusiutunut. Ehdin jo huokaista helpotuksesta - ehkä kyseessä olikin tosiaan vain bakteeriperäinen juttu.

Mutta.

Pari viikkoa takaperin meiltä lähti kolmikko Ruska, Onni ja Alia vierailemaan poikaystäväni luokse mukanani. Hyvin nopeasti siellä ollessa huomasin Onnin käyvän tavallista useammin hiekkalaatikolla. Ei yhtä usein kuin silloin vuotta aiemmin, mutta useammin kuin yleensä kuitenkin, ehkä 5-6 kertaa päivässä. Kuten eläinlääkäri meille oli ohjeistanut, aloitettiin kipulääkitys taas.

Nyt olenkin siis päätynyt tulokseen, että kyseessä on idiopaattinen kystiitti. Idiopaattinen kystiitti on syntyperältään tuntematon kissojen riesa, jonka oireiden laukaisijana toimii yleensä stressi. Akuuttitilanteessa vaivaa hoidetaan kipulääkityksellä.

Mielestäni on aika jännää, ettei vaiva ole viimeisen vuoden sisällä aiemmin uusiutunut. Onhan meillä ollut vaikka mitä Onnille stressaavia asioita - Onnin asustaminen 2 viikkoa isälläni Ruskan astutuksen ajan, Ruskan tiineys ja pennut, eläinlääkärikäynti,... Selvästi kuitenkaan kotioloissa vaiva ei näytä uusiutuvan meillä hirveän helpolla. Mitä ennaltaehkäiseviä toimia meillä noudatetaan/aletaan kuitenkin nyt noudattamaan, kun on erittäin suuri epäilys tällaisesta riesasta jonka laukaisee stressi?

- Pet Remedy -haihdutin. Yrtteihin (esim valeriaana, basilika) perustuva rauhoittava haihdutin, vastaa Feliwayta. Varmuuden vuoksi.

- Onnin ruokavalion ja juomisen tarkkailu, juomisen lisääminen eri keinoin

- Aktivointi eri keinoin

- Turhan stressin minimointi. Selvästi suurimmat stressinaiheet Onnilla sijoittuvat kodin ulkopuolelle - siispä niitä tullaan välttämään. Suunnittelin alunperin Onnin käyttämistä kerran kokeilemassa näyttelyitä, mutta nyt se jää hyvin suurella todennäköisyydellä pois. Samoin pois jää reissailu Onnin kanssa ja todennäköisesti myös valjastelu. Parvekkeesta Onni tykkää, se säilyy Onnin ulkoilupaikkana. Tämä toki tuottaa päänvaivaa pakollisten kodin ulkopuolella vierailujen kannalta (mahdolliset muutot, eläinlääkärikäynnit): toisaalta tiedän, että niiden sattuessa kohdalle se ei auta asiaa ollenkaan että kodin ulkopuolella käymistä on vältetty, päin vastoin. Siksi saatetaan pienissä määrin kokeilla myös satunnaista kodin ulkopuolella käymistä (valjastelu ensisijaisesti), kuitenkin niin että kodin ulkopuolella vietetään vain hyvin pieniä aikoja.

Toivotaan, että näillä eväillä saadaan Onnin vaiva pysymään kurissa.

Oletteko kuulleet idiopaattisesta kystiitistä? Onko vaiva peräti teillä tuttu? 

3 kommenttia :

 1. No voi höh. :( Toivottavasti Onnin vaiva pysyy kurissa.

  VastaaPoista
 2. Onpa kurjaa! Meillä ei onneksi kenelläkään ole ainakaan toistaiseksi tavattu idiopaattista kystiittiä tai muitakaan pissavaivoja ja toivon ettei tulekaan.

  VastaaPoista
 3. Voi ei! :( Meillä Nora pissailee hiekkiksen laidan yli ollessaan stressaantunut (liian vähäinen aktivointi tai hiekkis liian täysi), mutta en ole alkanut hoitamaan vaivaa mitenkään muuten kuin pyrkimällä ennaltaehkäisemään stressitilanteita. Hutipisuja tulee kuitenkin onneksi sen verran harvoin.

  Toivottavasti saatte vaivan pysymään kurissa!

  VastaaPoista