Postauksen isojen kissaeläinten kuvat ovat Oliwan eläintarhasta, Puolasta. Vierailin siellä pari viikkoa takaperin.
Helpoin on ehkä Ella. Se olisi ehdottomasti gepardi! Sen totesi myös pikkuveljeni allaolevan kuvan nähdessään.
Gepardin mittoja (suluissa Ellan vastaavat)
Kropan pituus: 110-160cm (n. 40cm)Hännän pituus: 60-80 cm (n. 25 cm)
Säkäkorkeus: 67-94cm (n. 28cm)
Sitten vielä hiukan Wikipediasta poimittua luonne- ja elintapakuvausta. (kursivoidut sanat ovat vaihdettuja/lisättyjä sanoja)
"Ella on suhteellisen sosiaalinen päiväeläin. Ella ei saalista vaanimalla, vaan luottaa nopeuteensa. Nopean hyökkäyksensä jäljiltä se on kuitenkin usein hyvin hengästynyt, eikä pysty nauttimaan mahdollisesta saaliistaan heti. Kun sen hengitys on tasaantunut Ellan on nopeasti hotkittava saaliinsa ennen muiden kissapetojen ilmaantumista."Sitten Ruska. Se olisi varmaankin puuma (eikä vain siksi, että sen sulhanen on tällä kertaa sitä reilusti nuorempi, hihi)!
Kropan pituus: 120-200 cm (n. 40cm)
Hännän pituus: n. 80 cm (n. 28cm)Säkäkorkeus: 60-100 cm (n. 26cm)
Ruska on hyvin sopeutuvainen. Ruska on lihansyöjä. Se saalistaa yleensä väijymällä: se kiipeää sängylle hyvälle paikalle ja jää odottamaan saalistaan. Saaliin huomattuaan se ponkaisee saaliin kimppuun. Mikäli saalis pääsee pakenemaan, Ruska juoksee sen kiinni - ainakin lyhyellä matkalla.
Onni taas... Onni on ilmiselvä tiikeri!
Kropan pituus: 240-330 cm (55 cm)
Hännän pituus: 60-110 cm (30 cm)
Säkäkorkeus: 100-120 cm (31 cm)
Kun Onni mouruaa, se saattaa osoittaa voimaansa tai tyytyväisyyttään saatuaan ruokaa, mutta useimmin se pyrkii herättämään toisen sukupuolen huomiota. Onni lähtee leikkikaverin hakuun iltahämärissä ja voi vaeltaa yhden yön aikana huoneesta toiseen sitä etsiessään. Kun se viimein löytää sopivan leikkikaverin, se kyyristyy matalaksi ja jää väijymään. Se saattaa hiipiä varovaisesti lähemmäs saalista, mutta pysyy yleensä hievahtamatta paikallaan, kunnes Ella on tullut parin metrin etäisyydelle. Silloin se ponkaisee leikkikaverinsa kimppuun muutamalla loikalla.
No, mitäs kissapetoja teidän perheestänne löytyy?
Hih, mitä kuvauksia! Ihan selvästi teillä asuu isojen kissojen kaksoinolentoja pienemmässä olomuodossa!
VastaaPoistaNäillä on ison kissapedon ego ja olemus kesykissan kropassa. :P
VastaaPoistaIhania kuvauksia. :D Täällä ois varmaan ilves, aavikkokissa sekä servaali.
VastaaPoistaHih, Ilves olisi saattanut olla meilläkin yksi vaihtoehto Ruskan kohdalla! :) Tosin puuma on ehkä ulkonäöllisestikin lähempänä Ruskaa.
PoistaOliwan eläintarhassa oli tosiaan muuten myös ilveksiä ja servaaleja! Oli yllättävän hyvä valikoima kissaeläimiä, jotka ovat ainakin itselleni niitä ehdottomia lemppareita. Turhan pienissä häkeissä tosin olivat. :/ Tuolla joillain eläimillä oli hyvän kokoiset häkit ja toisilla taas selvästi liian pienet - kaikilla kissaeläimillä olisin etenkin mielelläni nähnyt isommat.
Saako kopsata ideaa omaan elukkablogiin jos linkkailen postaukseen mistä oon idean ottanu? :)
PoistaTosiaan ittellekkin kissaeläimet ovat niitä lemppareita, mutten enää ole vuosiin eläintarhoissa käynyt juurikaan sen takia kun liian monilla eläimillä on niin pienet elintilat. :/ Jokunen vuosi sitten kävin virossa eläintarhassa ja siellä jos missä oli huonot oltavat eläimillä, onneksi monissa muissa paikoissa osataan toimia paremmin.
Tottakai saa kopsata! :)
PoistaItselläni tämä eläintarha Puolassa oli vasta muistini mukaan toinen eläintarha, jossa olen vieraillut. Ensimmäinen onkin Korkeasaari, jossa olen vieraillut varmaan yli 100 kertaa - yli 15 vuoden ajan perheelläni on ollut joka vuosi vuosikortti tuonne. Korkeasaaressa on eläimillä onneksi pääosin ihan hyvät olot (toki sielläkin etenkin kissaeläimillä on sitä pakkomielteistä häkin kiertämistä), ja eläinhankintoja pohditaan siellä paljon sen mukaan, mikä Suomen ilmastoon sopii, mikä on erittäin hyvä juttu.
Kuitenkin näen eläintarhoissa yhden suuren edun oli eläinten olot mitkä tahansa - ne lisäävät ihmisten tietoisuutta ja kiinnostusta maapallomme eliölajistosta ja sen tilasta! Itse osallistuin 10-vuotiaana vapaaehtoisena näyttelijänä Korkeasaaren Kissojen Yöhön katuteatteriesitykseen - siellä esitin kiinalaista tyttöä kiinalaisella torilla, jossa kaupattiin uhanalaisista tiikereistä valmistettuja "rohtoja". Jätti kyllä pysyvän jäljen tämän tytön mieleen, vaikka siitäkin syksystä on melkein 10 vuotta aikaa, niin kyllä edelleen koen hyvin tärkeäksi etenkin amurinleopardin (joita on luonnossa enää vain noin 40! ) ja amurintiikerin kohdalta ihmisten tietouden lisäämisen, koska se on askel siihen että näitä kantoja saataisiin autettua. Missä muualla Suomessa voisi yhtä hyvin tajuta tuon kissapedon suojelun tarpeen kuin Korkeasaaressa vieraillessa?
Kiitoksia. :)
VastaaPoistaTuo on kyllä totta että eläintarhat lisäävät tietoisuutta, ja korkeasaari onkin mielestäni yksi sieltä "parhaimmasta päästä" olevista tarhoista, sillä siellä on vielä suhteellisen suuret häkit ja eläinten ottoa harkitaan hyvin. Itse olen eniten näiden tarhojen kannalla jotka kuntouttavat tai elvyttävät jotain lajikantaa ja päästävät takaisin vapauteen, mutta suomessa tuo taitaa olla miltei kaikkien eläintarhassa elävien otusten kannalta mahdoton vaihtoehto. :'D
Kiva postaus! Varsinainen kissaeläinystis :)
VastaaPoistaKiva, että tykkäsit! :)
PoistaOi miten superhauska idea! Pakko oli etsiä omillekin kisuille vastineet :D
VastaaPoistaPicasso on selkeästi margai eli pitkähäntäkissa:
Rakenteeltaan Picasso on hieman pienempi ja kevytrakenteisempi, kuin sukulaisensa oselotti, jota se paljon väritykseltäänkin muistuttaa. Turkki on kellertävä ja siinä on tummanruskeita taikka mustia raitoja ja täpliä. Selän ja kylkien täplät ovat laajahkoja renkaita tai soikioita, joiden sisäosa on punaruskea.
Picasso pyydystää saaliinsa suurimmaksi kiipeilypuiden oksistoista. Se pystyy tarttumaan verhotankoon yhtä hyvin etu- kuin takatassuillaan ja hyppäämään pitkiä matkoja. Picasson on nähty roikkuvan verhotangosta yhden tassun varassa.
Pamina taas on ehdottomasti servaali:
Pitkine jalkoineen, pitkää kaulaansa kohottava Pamina näkee yli huonekaluston ja hassuilla, herkkäkuuloisilla korvillaan se paikantaa kaikkien liikkeet.
Huiskalelun ei tarvitse liikkua maassa, sillä Pamina hypähtää salamana ilmaankin huiskan perässä ja nappaa sen jopa kolmen metrin korkeudesta
Pamina kiipeää tarpeen vaatiessa myös kiipeilypuihin - sekä huiskalelun perässä että whippettiä pakoon. Ne ovat hyviä kiipeilijöitä.
Kissawikistä. Joskin muutamia sanoja on saatettu hieman uudelleenmuotoilla ;)
PS Kiitos muuten Pamin palkinnosta, oli niiin Pamsun näköinen! Upea korttikin pääsi koristamaan keittiön sienää :´)
Hih, vai että pitkähäntäkissoja ja servaaleja teillä! Hauskat kuvaukset. ;)
PoistaHyvä että palkinto miellytti. :)