keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Kierimistä

Viime postauksessa mainitsin että Ellan kanssa harjoitellaan kierimistä ja tästä kaivattiin videota. Tänään oli kolmas tempun harjoittelupäivä (nyt on harjoiteltu perjantaina, lauantaina ja tänään keskiviikkona) ja muutaman päivän tauosta johtuen kissa oli aivan innoissaan kun tajusi että pääsee tekemään mielipuuhaansa - temppuilemaan.

Tällä kertaa siis kuvasinkin hiukan treenaamistamme videolle, surkealla kännykkäkameralla hämärässä valaistuksessa tosin.

Eli tältä näyttää Ellan kieriminen nyt kolmantena harjoittelupäivänä! Omistaja tietysti sekoilee hitaiden naksutusten ja kehusanan automaattisen käytön kanssa, koittakaa olla välittämättä. ;)


Ensimmäisessä pätkässä näkyy hiukan myös mitä kautta tempun opetin Ellalle - se saattoi tuolla LED-kalavalollaan leikkiessään kieriä, joten vahvistin sitä toivottuna käyttäytymismuotona palkitsemalla. Pikkuhiljaa siirryttiin käyttämään käskyä ja välillä "kerrataan" vielä tuon lelun kanssa, etenkin temppuhetken alussa kun haluan kissalta kuluttaa hiukan ylimääräistä energiaa (meillä on siis ongelmana se, että kissa innostuu energisenä kissana temppuilusta liikaa eikä keskittymisestä tule mitään kun kissa vaan touhottaa).

Ella on tosiaan ainakin omasta mielestäni oppinut tempun jo varsin upeasti siihen nähden, kuinka uusi temppu on. Ella onkin todella nopea oppimaan ja tykkää tämmöisestä touhuamisesta aivan valtavasti. Vielä on kuitenkin paljon hiottavaa tässäkin tempussa, mutta pikkuhiljaa... ei tuon tempun tarvitse kolmessa päivässä vielä täydellinen olla. Vielä lauantaina Ella ei suostunut kierimään käskystä jos ei ollut makuultaan, nyt keskiviikkona yllätyksekseni ymmärtää mitä pyydetään myös seisaaltaan ollessaan, vaikkakin toteuttaa tempun tällöin hiukan hitaasti. Fiksu kissa kuitenkin!

Ja vielä informaationa meidän temppuilumetodeista - opetan temput Ellalle käsimerkein. Onnin kanssa temppuillessa huomasin, kuinka paljon helpompi kissan on tarttua temppuun johon kuuluu selkeä käsimerkki, esimerkiksi tassun antaminen tai "femma/vitonen." Loppujen lopuksi kissa kuitenkin tarkkailee paljon enemmän kehonkieltämme kuin puhettamme, joten käsimerkki on kissalle paljon helpompi - se oppii yhdistämään tempun käsimerkkiin nopeasti ja oman kokemukseni mukaan käsimerkki on kissalle käskysanaa selkeämpi ja helpommin ymmärrettävä.

Osataanko teillä kieriä? Jos ei, oletko ajatellut opettaa? (Ja me halutaan tietysti myös nähdä videoita muiden kissojen suorituksista!)


12 kommenttia :

 1. Nyt mä vähän ymmärrän sen mitä puhuit tost vilkutustempun tarjoomisesta kokoajan :D
  taitava Ella! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tästäkin videosta tosiaan huomaa että se koittaa sitä aina tarjota... :D

   Poista
 2. Emäntä: Tosi hienosti Ella osaa jo kolmessa päivässä! Yritin toissa päivänä opettaa Pepsille kierimistä kylkiasentotempusta eteenpäin, mutta ei onnistunut... Käsimerkit on meilläkin käytössä. Millaisen kierimisen merkin keksit Ellalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ihan videon alussa näkee tuon käsimerkin, kun Ella on kyljeltään ja yritän saada sen kierimään. Eli siis pyöritän kättäni ranteesta lähtien ympyrää niin että etusormi on ojossa. :)

   No, tämä temppu vaatii varmasti hiukan kärsivällisyyttä niin kissalta kuin omistajaltakin, toivottavasti nähtäisiin teiltäkin jossain vaiheessa kierimissuoritus! ;)

   Poista
 3. Loistavaa! Useammallakin tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha (Ellalla on tosiaan pitkät päällä), kiitokset.

   Poista
 4. Vau! :) Kierimisen haluaisin kovasti opettaa ja aikoinaan kokeilin sitä Haikulle, mutta ei oikein napannut. Noran kanssa opettelu voisi toimia, se voisikin olla Noran kanssa seuraavana vuorossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä valitsen yleensä temput niin että pääsen vahvistamaan kissan sille normaalia käytöstä. Esim tuo tuossakin videolla pariin kertaan näkyvä kahden tassun "vilkutus" on semmoinen, missä palkkasin Ellaa sen itse tekemästä liikkeestä. Se tavallaan keksi meille siis tempun. ;) Samoin tässä - muistin että tuolla lelulla leikittäessä se on saattanut välillä kierähtää, joten vahvistin toivottua käytöstä ja siitä saatiin nopeasti temppu aikaiseksi. Olen huomannut että tällä tavalla opettaessa temppujen oppiminen on nopeampaa kuin jos pitäisi ohjata tietynlaiseen liikeeseen askel askeleelta täysin "nollatilanteesta."

   Toivottavasti Nora oppii tämän! ;)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Minä olen aika vaikuttunut tuosta Ellan nopeasta oppimisesta! :)

   Poista