keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Puolivuotiskatsaus - kissakulut 2015

Nyt kun vuodesta on mennyt puolet, on hyvä aika pienelle välikatsaukselle. Blogissa en olekaan kertonut, että päätin vuoden alussa listata tarkkaan kissoihin liittyviä ostoksiani tämän vuoden ajan, jotta saisin hyvän aineiston jonka perusteella miettiä kulutustottumuksiani liittyen kissoihin ja budjetoida tulevia vuosia edes jotenkin. Sekä ensisijaisesti - miettiä mihin haluan kuluttaa kissojen kohdalla rahaa ja kuinka paljon, sekä miettiä missä olisi karsimisen paikka.

Vuoden lopussa (tai todennäköisesti ensi vuoden ensimmäisinä päivinä) keskityn aiheeseen ja analysointiin tarkemmin, nyt halusin tehdä vain tällaisen pienen katsauksen siihen, miltä tilanne näin suurinpiirtein tässä vaiheessa vuotta näyttää.

Puolessa vuodessa kissoihin kuluttamani summa on 997,68 e. Ensikatsaukselta summa tuntuu mielestäni ihan järjettömän suurelta.

Jaetaan kuitenkin summa paloihin, niin nähdään, mistä on oikeastaan kyse.Ruokinta: 293,5 e. Tähän on laskettu mukaan niin ruuat, lisäravinteet kuin herkutkin. Loppukädessä kun tätä miettii, niin tämä summa ei ole hirveän suuri - reilut 16e/kissa/kuukausi. Tiedän kuitenkin, että meillä on mahdollisuuksia saada laadusta tinkimättä (tai ehkä jopa ruokinnan laatua parantamalla) tätäkin hintaa alas, vaikka se ei kuulostakaan tällä hetkellä korvaani aivan liian suurelta.

Näyttelyt: 158 e. Tähän sisältyy näyttelymaksut ja bensakulut, ja se sisältää noin 670 kilometriä autolla matkustamista sekä neljä näyttelypäivää. Ei siis älyttömän suuri summa tämäkään, tosin summa on muutaman kympin pienempi sillä yhden näyttelyn maksoin leimakortilla jonka olin assistenttina toimimisella aiemmin ansainnut.

Muu: 351,21 e. Tässä on se syy, miksi summa on ihan noin korkea. Tämä sisältää mm. kissayhdistysten jäsenyyksiä, kissaseinän tarvikkeet (joka on muuten valmis! Siitä esittelyä jossain vaiheessa), synnytystarvikkeita, näyttelyturhuuksia kuten arpalipukkeita, rekvisiittaa jne, ruusukkeet (ne joista on siis tarvinnut erikseen maksaa), tarvikkeita. Täältä löytyy ehdottomasti suurimmat turhuuksien karsimispaikat...

Eläinlääkäri: 60 e. Toistaiseksi vain yksi rokotuskäynti.

Kissanhiekka: 116,58 e. Hiekkaan kului alkuvuodesta paljon rahaa. Siihen ei tosin tarvitse todennäköisesti enää satsasa ennen marras-joulukuuta, jopa kun otetaan huomioon kissanpentujen vaikutus hiekkamenekkiin. Veikkaan.

Aktivointi ja lelut: 18,39e. En ole juuri uusia leluja ostellut, ja jos olen, ne ovat olleet halpoja. Ainoan tämän puolen vuoden sisällä ostamani uuden aktivointilelunkin ostin käytettynä edullisesti, se ei tosin ole vielä omien kissojeni käytössäkään vaan lainassa poikaystävälläni.


Näin eriteltynä tuo summa alkaakin sitten käydä enemmän järkeen minun silmissäni. Se, mikä tulee muuttumaan tällä loppupuolikkaalla näissä kuluissa, on ainakin eläinlääkärikulujen nousu (Ruska rokotus, Onni rokotus + hammaskivenpoisto, Ella rabiesrokotus ja passi, mahdollinen Ellan silmien uusintapeilaus), "muun" osuuden vähentyminen (toivottavasti, rahasyöppö "kissaseinäprojekti" kun on valmis), ja näyttelykulujakin tulee loppuvuodesta rutkasti lisää tämänhetkisten suunnitelmien perusteella. Ruokintaankin minun on tarkoitus tehdä muutoksia sekä sisältöön että ruuan hankintapaikkaan, jolloin saadaan tosiaan kuluja toivottavasti senkin kohdalla vähennettyä. Kuluihin ei suurimmilta osin oteta huomioon Ruskan pentujen kuluja (esim ruokinta), mutta joissain osa-alueissa niidenkin tuomat lisäkulut voivat näkyä. Suurempia hankintoja ei toistaiseksi näytä olevan edessä, lukuunottamatta mahdollisesti yhtä uutta kantoboksia.

Mikäli heräsi kysymyksiä, niitä saa vapaasti esittää. Onko teillä lukijoilla toivomuksia siitä, mitä erittelisin loppuvuodesta tarkemmin? Suunnitelmana on ainakin tehdä katsaus siitä, miten kulut jakaantuivat kuukausittain ja miksi, aihealueittain, ostopaikoittain ja verrata vähän jopa sitä mihin kissaan näyttäisi kuluneen eniten rahaa (tosin esim ruuan kohdalla en pysty tarkkaan sitä sanomaan kuka on syönyt minkäkin euromäärän edestä). Ajattelin myös listata TOP3 tai TOP5-kalleimmat ostokset/kulut. Sekä tottakai mietin taas sitten vuodelle 2016 sitä mihin kulutetaan rahaa, ja ehkäpä asetan jonkun budjetinkin ensi vuodelle nähdäkseni kuinka helppo siinä olisi pysyä - vähentäisikö se sitä turhaa shoppailua.


4 kommenttia :

 1. Ai härreguud pitäisiköhän sitä itsekin ruveta laskemaan noita kuluja ihan oikeasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ja en suosittele - se todellisten kulujen tietoon saaminen voi olla yllättävän järkyttävää! :D

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen! Minulla on tapana kirjata ylös erikseen ruokakulut ja eläinlääkärikuluja lukuunottamatta merkkaan muut kissakulut, kuten lelu- ja hiekkakulut, yhteen. Ehkä toisaalta en haluakaan tarkastella kuinka paljon rahaa minulla menee leluihin vuodessa, niiden ostoa saisi tosissaan rajoittaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tosiaan toistaiseksi tilastoinut näitä ihan jopa tuotekohtaisesti - saman ostoskerran eri tuotteetkin olen yleensä eritellyt erikseen taulukkoon. Karu todellisuus kyllä helposti paljastuu itsellekin kun näitä ylös kirjailee, paljon turhaakin tulee hankittua nimittäin paljon... :D

   Poista