sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Onni ja pennut

Meiltä on pariin kertaan kysytty, miten muut kissat suhtautuvat näihin pikkusinisiin, joten ajattelin asiasta hieman avata.

Aloitetaan Ellasta. Kuten olen blogissakin aiemmin maininnut, Ellan ja Ruskan välit eivät ole ongelmattomat. Välillä sietävät toisiaan paremmin, välillä huonommin. Suurimman osan ajasta niitä pidetäänkin eri huoneissa, etenkin kun Ella ei muutenkaan nykyään hirveästi välitä kissaseurasta, vaikka Onnin seuraa nykyään aika hyvin sietääkin. Ella kaipaa kuitenkin meidän kissoista selvästi eniten yksilöllistä huomiota kahdestaan ihmisen kanssa, joten se sille sallittakoon ja tarjottakoon. Ensimmäinen viikko Ruskan synnytyksen jälkeen tytöillä oli taas paremmat välit, Ruska ei puolustanut pentuja Ellalta vaan käytiin Ellan kanssa pentuja ihmettelemässä pariin kertaan niin että Ella oli minun välittömässä valvonnassani ja hallittavissani. Jossain vaiheessa sitten Ruska alkoikin yhtäkkiä selvästi pentuja puolustamaan Ellalta, emmekä ole sen koommin Ellan kanssa pentuja käyneet ihmettelemässä, Ruskalla on kuitenkin päätäntävalta loppukädessä siitä miten muut kissat ovat pentujen kanssa samassa tilassa. Ruska ja Ella ovat pariin kertaan nähneet pentuhuoneen ulkopuolella, ja ne tapaamiset ovat sujuneet taas hyvin. Ellalla ei toisaalta tällä hetkellä ole juuri kiinnostustakaan pentuhuonetta kohtaan. Ellan ja Ruskan välien uskon parantuvan sitten, kun Ruska steriloidaan, koska väitän että Ella on selvästi enemmän "pomoluonne", mutta Ruskan leikkaamattomuus sekoittaa pakkaa.

Onni taas... Kirjoittelin pentujen ollessa parin päivän ikäisiä, että Onni pelkää pentuja. Siinä on edetty pikkuhiljaa, ja Onni ei edelleenkään koe pienten sinisten riiviöiden seuraa hirveän houkuttelevana vaikkei enää suoraan niitä pelkääkään. Koska Ruska tykkää kissaseurasta (vaikka onkin tällä hetkellä täydellisen työllistetty pentujen vahtimisen takia) tarjoan mielelläni sille sen mahdollisuuden nytkin Onnin avulla, ja Onni on ollut helppo houkutella huoneeseen ruuan avulla. Mainittakoon, että Onnilla on makuuhuoneessani todella hyvät mahdollisuudet päästä pentujen ulottumattomiin ainakin toistaiseksi, sillä pennut eivät vielä hypi eivätkä täten pääse sängylleni, työpöydälleni, hyllyjen päälle, kissaseinälle jne. Onni käyttääkin mielellään mahdollisuuttaan tarkkailla pentuja niiden ulottumattomissa, mutta välillä on hakeutunut selvästi myös pentuja ihmettelemään niiden lähelle ja ulottuviin.

Toki, tässä iässä pennut ovat etenkin Onnin kaltaisen kissan mielestä aika rasittavia: purevat hännästä, seuraavat perässä, etsivät nisiä, läpsivät tassuilla, juoksevat ympäriinsä. Onni ei siis pentujen kanssa saa olla valvomatta, koska Onni on aina tyypillisesti ollut "arvaamaton", ja puolustautuu herkästi liiankin voimakkaasti. Tosin, Ruskan ansiosta osaa ilmaista itseään muutenkin kuin yhtäkkiä hyökkäämällä ja puremalla, joten ihmisen silmissä Onnin ja pentujen valvonta on helpompaa kuin mitä se oli vaikka Ellan pentujen kohdalla. Kuitenkin, jos pentu Onnia jahtaa ja yrittää purra leikkimielisesti, Onni hermostuu aika nopeastikin, mutta nykyään aloittaa sen sitten pentua läpsimällä tassuillansa, samalla äännellen varoittavasti. Onni kuitenkin lopettaa saman tien kun sitä kiellän, jolloin hakeutuu vain pois pentujen ulottuvilta. Ei siis suuri ongelma ollenkaan, ja samalla lailla lopettaa jos Ruska tulee väliin ihmettelemään mitä tapahtuu.

Tästä sain yksi ilta oikein hyvän videoesimerkin, kun Onni änkesi pentuhuoneeseen syömään penturuokaa ja pennut kiinnostuivat isosta kollista. Videon loppupuolella Onni ärsyyntyy pariinkin kertaan hieman, mutta sähähti ja yritti läpsäistä ruokakupillaan kanssaan ollutta Ruskaa pentujen sijasta. Ruska ei tosin ole siitä moksiskaan, hieman vain ihmettelee mikä tuolle kollille taas tuli. :D14 kommenttia :

 1. Hahaha :D Aika hyvin kollipoika kesti noita hyvinkin tungettelvia rääpäleitä :) Hauska pätkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kyllä yllätti minut kuinka hyvin Onni noita tungettelevia pentuja tuossa kesti! :)

   Poista
 2. Voi apua :D Ihana toi läpsy Ruskaa päähän, "Kuules, noi sun lapsoset kiusaa mua, tee jotain". Ihania pikkusia, tunkeilijoita, joista ei pahemmin näyttäny haittaa olevan. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, eipä tosiaan tuollaisista söpöistä tungettelijoista juuri harmia ole. :D

   Poista
 3. On siinä Onnilla kestämistä :D

  VastaaPoista
 4. Ihme olisi, jos ei hermo olisi vähän mennyt tossa ruuhkassa :D

  VastaaPoista
 5. Tosi hyvät hermot Onnilla! Ja vau kun syövät noin hienosti samalta lautaselta ilman ahmimista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainoastaan Ella ahmii syödessään, Onni antaa yleensä joo tilaa tytöille ja tulee vasta niiden jälkeen syömään. :D

   Poista
 6. Lehmänhermot Onnilla! Pitkään kesti pentuja hyörimässä ja työntämässä nokkaansa "ihan joka" paikkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! :D Ruoka tosin varmasti auttoi Onnia pysymään rauhallisena.

   Poista